Cum am scăpat de fenomenul „Ultimul sunet”

Chin, soare, poezii, cântece, clopoței, flori. Aceasta e despre ultimul sunet!

De multe ori am întoarce timpul înapoi să retrăim evenimente, iar pe altele vrem să le roadem cu aricelul de bucătărie din minte, să nu rămână nimic! Din câte văd pe rețele de socializare așa e cu ultimul sunet! Și dacă sincer e foarte frumoasă viața fără acest careu.

Până pe 31 mai 2017 mi se părea totul normal. În septembrie 2017 intrasem în anormalitate, pentru că nu mi se părea firesc să te duci la școală în prima zi fără flori. Dacă nu era cel mai ieftin buchet din florărie 30 de euro, sigur apărea copilul meu ca un ridicol cu buchetul în mână. Huu!! Ce ușurare!

Hai să vă spun despre experiența noastră în școala franceză și apoi să ajungem la sărbătoarea de final de an școlar.

20170904_193901.jpgLa sfârșit de august suntem anunțați pe panoul informativ de la poarta școlii că elevii trebuie să se prezinte în prima zi de școală cu ghiozdanul și trusa goală! Aceștia s-au întors acasă cu geanta plină cu cărți, caiete, creioane, stilouri, radieră, riglă, foarfecă…

Peste 8 zile ne-a adunat pe toți părinții să ne povestească despre programul de studii și ne-a rugat tare mult să-i punem la învățat și la citit cărți că de zburdat zburdă destul și la școală!

Lecțiile au loc de la 8:30 pana la ora 16:15 cu o pauză de o oră jumătate la prânz, 4 zile pe săptămână, miercurea este zi liberă și e destinată activităților extrașcolare.

ANUL NOU fără matineu! De neconceput, da? S-a organizat un târg l-a care trebuia de adus prajituri sau clătite, care au fost comercializate ulterior, iar banii adunați, folosiți în fondul școlii. Vânzători erau profesorii sau părinții din comitetul părintesc.

În luna ianuarie ne-au anunțat că va avea loc ÎNTÂLNIREA CU PĂRINȚII. Anunțul a fost făcut cu o lună înainte prin intermediul CAIETULUI DE CORESPONDENȚE. Așa comunicăm noi cu profesorul. Nu-l batem la cap, nu ne deranjează altfel dacă nu e ceva de mare importanță. La adunare așteptam să văd douăzeci și ceva de părinți, care mai de care, dar și aici surpriză. Profesorul s-a întâlnit cu fiecare părinte, separat. Eu eram programată pentru ora 11:15 și mi-ar fi acordat 15 minute dacă nu se isprăvea în 5.

La sfârșitul anului școlar 2018 au ieșit în fața părinților și au cântat toate cântecele pe care le-au învățat la lecția de muzică, dar fără să fie stresați că fac mare eveniment, apoi au trecut în curte unde au avut amenajate nenumărate jocuri cu premii.

Anul acesta, sărbătoarea de sfârșit de an va avea loc pe data de 18 iunie, întrucât anul școlar se încheie oficial pe 5 iulie. Copiii din școlile franceze nu se odihnesc mai puțin, la fiecare 5 săptămâni de studii ei avînd 2 săptămâni de vacanță. Pe 18 iunie vor avea barbeque, vată de zahăr, clătite, muzică, bătute și alte distracții. Un fel de incursiune în vacanță. Nu poezii, nu matinee, nu funde în păr sau mai ales cămăși scrobite.

EH, EUROPA ASTA! Ultimul sunet parcă nu-i și nici n-a fost! Noroc de poze!

P.S. Sigur că am dat bani la școală, aceasta este oriunde în lume, probabil. Există un plic semnat cu numele elevului, care a fost trimis acasă trimestrial în caietul de corespondențe, iar donația era benevolă: pui cât poți, iar dacă nu ai posibilitatea nimeni nu se supără, nici copilul nu suferă.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s