BAU! Frica de întuneric și soluția unei basarabence din Paris!

67422236_10214931081489999_4018654457662275584_o

Doina Munteanu

Poveștile pentru copii au apărut mereu cumva, ori de la autori necunoscuți , ori de la scriitori super pasionați sau din nevoia cuieva de a avea o poveste personalizată, adaptată unei nevoi.

Ultima carte intrată în casa noastră acum o săptămână a devenit preferata familiei. A mea și a soțului pentru că e suficient de lungă sau scurtă ca să ne facem datoria de a citi povești copiilor fără să obosim, a fetei mai mari pentru că a îndrăgit conținutul și se amuză pe seama ilustrațiilor, dar și a bebelușului care e fascinat de coperta frumoasă.20191009_185740.jpg

E UN LUP LA MINE ACASĂ, această carte cu un titlu aparent fioros a apărut din necesitatea unei mame de a scăpa de conflictul fiului ei cu întunericul. Jurnalista Doina Munteanu, stabilită din 2009 la Paris are doi copii de 9 și 5 ani, Sonia și Ruben, cu care frecventează săptămânal biblioteca publică pariziană de la care citesc cărți diferite. Poveștile de toate felurile erau doar un mod frumos de a petrece timpul până la un moment dat, când a apărut o problemă și s-a strigat după ajutor la povești. Însă nici frații Grimm, nici alți autori, de la noi sau de la ei nu aveau o soluție în cărți.

Ruben a început să dezvolte o frică stridentă de întuneric. În toată literatura, Doina nu găsea ceva potrivit care să-l facă pe cel mic să scape de acest montrsu imaginar. Atunci, mama cu fiul pe post de muză  a căutat soluția în mintea sa.

20191020_124930.jpg„La un moment dat, stînd la masă mi-au venit personajele în față, vocea acelui băiețel, expresiile, și așa am început a scrie. Mă gândeam : de ce le e frică cel mai mult copiilor ? De întuneric și lup, cel mai grozav personaj negativ. Ruben vorbea mereu despre acel lup de sub pat. Ei iată, am găsit soluția !” 20191020_124827.jpg

Cartea a fost testată pe copiii autorei. Fetița Sonia este cel mai mare suporter al acestei cărții, iar băiatul a învins frica datorită conținutului : „Când i-am citit povestea a zis că-l va bate pe lup exact ca băiețelul din carte, iar eu m-am bucurat enorm și am marea speranță că-i voi ajuta și pe alți părinți să-și scape puiii de acest sentiment de frică, or acest lucru este atât de important întrucât această frică de întuneric poate avea o conexiune cu maturitatea. Deci,cartea are o dimensiune psihologică. ”, spune autoarea Doina Munteanu.

Într-o carte pentru copii cele mai importante sunt ilustrațiile, precizează tot autoarea poveștii, plină de recunoștință față de colega ei de la Paris Quatre Sorbonne, Clara Noël, grafician și ilustratoare a cărțuliei E UN LUP LA MINE ACASĂ! „Ilustrația este foarte importantă, uneori  e mai importantă decât textul. În toate cărțile pentru copiii ilustrația este inima cărții. Copiii știu să citească prin ilustrație.”

lupApărută recent la Chișinău, la Editura ARC, cartea a fost prezentată deja și primită cu plăcere deosebită de către cei în jur de 3500 de basarabeni și români care frecventează biserica românească din Villeneuve-Saint-Georges : „Copiii de acolo mi-au zis că nu mai au frică nici de întuneric nici de lup.”

Varianta în limba franceză a acestei cărțulii va merge în curând la o editură din Paris, pentru a-i ajuta și pe micii francofoni să depășească frica întunericului. „Fac asta și pentru cei ca fiul meu căruia i-am povestit istoria în ambele limbi, dar care se încăpățâna să spună că nu a înțeles-o în limba română. Este mai categoric când vine vorba de limba maternă, deși cu bunica vorbește în română.

Autoarea Doina Munteanu va fi fericită dacă îi va ajuta pe cititorii săi să scape de fricile lor prin acest balsam educativ ce ar trebui să devină un ritual în fiecare pătuț de micuț cu 15 minute înainte de culcare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s